Ingredienser:
3 dl mjöl
1 msk socker
1/4 tsk salt
100g smör
3 msk kallt vatten
+ 4 msk smält smör och kanel
Fyllning:
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl farinsocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
5 dl pecannötter
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål, skär ner smöret i mjölblandningen tills det liknar havregryn. Tillsätt vattnet och blanda med en gaffel tills degen klumpar ihop sig. Kavla ut degen till en halv-cm-tjock platta, pensla med ca 1 msk smält smör och strö över kanel (använd inte socker, det bränns fast i formen). Rulla ihop degen till en kolv och skär ca 1cm tjocka skivor. Smöra en pajform och rada skivorna tätt. Tryck sedan ihop det till ett enhetligt skal, det som går mycket över kanten kan man skära bort. Ställ pajskalet i kylen och sätt ugnen på ca 190 grader (375 Farenheit).
Blanda sirapen och farinsockret i en stor skål, rör i de resterande 3 msk smälta smöret från pajskals-receptet. tillsätt ett ägg i taget under omrörning och sist vaniljsockret och saltet. Det är viktigt att röran är jämn och klumpfri. Ta fram pajskalet ur kylen, och strö pecannötterna jämnt i skalet. Häll försiktigt fyllningen över nötterna, så de fortfarande är jämnt fördelade. Grädda först 15 minuter. Ta ut pajen och lägg folie om kanten så den inte bränns. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Du vet att pajen är färdig då den spruckit upp i mitten och inte dallrar om man skakar den. Låt svalna på galler i rumstemperatur.
Jepp, semisti avancerat...
Men det ser sååå ut att vara värt besväret! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar