Fattiga studerande har inte alltid råd med det bästa i matväg, men ibland står det en lite lyxigare måltid även på mitt bord. Ibland är det kanske inte riktigt värt det, ibland är det det bättre än man väntat sig. För er som helst bara skulle äta (och dricka) det bästa, så ska jag lite sålla bort det dåliga och tipsa om det bra.

fredag 8 februari 2013

Kanelbulle-Pecanpaj

Okej; så jag strösurfar lite, och snubblar över en bildserie från Pinterest på Facebook. Det är en kanelbulle-pecannötspaj, och det ser så GUDOMLIGT GOTT ut! Så jag letar reda på primärkällan, och hittar receptet (tjohoo!)... men har inte vågat testa ännu, för det verkar semisti avancerat, speciellt sen jag omvandlat receptet så det passar nordiska kök. Men om ni vågar så får ni receptet (och bilderna) här:

Ingredienser:
Pajdeg:
   3 dl mjöl
   1 msk socker
   1/4 tsk salt
   100g smör
   3 msk kallt vatten
+ 4 msk smält smör och kanel
Fyllning:
   1,5 dl mörk sirap
   1,5 dl farinsocker
   3 ägg
   2 tsk vaniljsocker
   1/2 tsk salt
   5 dl pecannötter

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål, skär ner smöret i mjölblandningen tills det liknar havregryn. Tillsätt vattnet och blanda med en gaffel tills degen klumpar ihop sig. Kavla ut degen till en halv-cm-tjock platta, pensla med ca 1 msk smält smör och strö över kanel (använd inte socker, det bränns fast i formen). Rulla ihop degen till en kolv och skär ca 1cm tjocka skivor. Smöra en pajform och rada skivorna tätt. Tryck sedan ihop det till ett enhetligt skal, det som går mycket över kanten kan man skära bort. Ställ pajskalet i kylen och sätt ugnen på ca 190 grader (375 Farenheit). 

Blanda sirapen och farinsockret i en stor skål, rör i de resterande 3 msk smälta smöret från pajskals-receptet. tillsätt ett ägg i taget under omrörning och sist vaniljsockret och saltet. Det är viktigt att röran är jämn och klumpfri. Ta fram pajskalet ur kylen, och strö pecannötterna jämnt i skalet. Häll försiktigt fyllningen över nötterna, så de fortfarande är jämnt fördelade. Grädda först 15 minuter. Ta ut pajen och lägg folie om kanten så den inte bränns. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Du vet att pajen är färdig då den spruckit upp i mitten och inte dallrar om man skakar den. Låt svalna på galler i rumstemperatur.

Jepp, semisti avancerat...
Men det ser sååå ut att vara värt besväret! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar