Fattiga studerande har inte alltid råd med det bästa i matväg, men ibland står det en lite lyxigare måltid även på mitt bord. Ibland är det kanske inte riktigt värt det, ibland är det det bättre än man väntat sig. För er som helst bara skulle äta (och dricka) det bästa, så ska jag lite sålla bort det dåliga och tipsa om det bra.

tisdag 12 februari 2013

Kanelbullekaka

Kanelbullar ftw!

Nej, påriktigt alltså, jag vill ha kanelbullar (därav kanelbullerecepten)

Du behöver:
Deg:
   150 gram smör
   5 dl mjölk
   50 gram jäst
   1 dl ljus sirap
   0,5 tsk salt
   850 gram vetemjöl (ca 1,4 liter)
Fyllning:
   200 gram mandelmassa
   150 gram smör
   0,5 dl honung
   3 msk malen kanel
   0,5 tsk riven muskot
   2 dl färska basilikablad
+ ett ägg
Topping:
   300 gram philadelphia
   1,5 msk citronsaft
   1,5 msk torkad lavendel eller några droppar lavendelessens
   2 tsk vaniljsocker
   5 dl florsocker

Gör så här: 
Värm mjölken fingervarm, smula ner jästen i en skål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, sirapen och saltet. Blanda ner mjölet och knåda tills degen lossar från kanterna. Låt gäsa under duk i en halvtimme.

Lägg mandelmassa, smör, honung, kanel och muskot i en mixer och kör tills det är jämnt och fint. Kavla degen till en rektangulär platta och bred på fyllningen. Hacka basilikabladen fint och strö över alltihop. Skär långa slimsor av degen. Ta fram två kakformar en större och en mindre. Rulla en jättebulle till den större kakformen och en inte lika stor men ändå jättebulle till den andra och en normalstorbulle. Man kan först laga en så stor som man kan lyfta och sedan vira flera slamsor runt när den väl är i kakformen. Låt jäsa jäsa under duk ännu 40 minuter. Pensla med ett ägg och grädda sen i 10-30 minuter beroende på ugn och bullstorlek, lilla bullen behöver inte lika mycket som stora bullen.

Blanda citronsaften, med vattnet och lavendeln. Värm upp för att frigöra smakerna och låt svalna. Vispa philadelphian krämig. Sila lavendelblandningen om du använt torkad lavendel. Blanda ner philadelphian och vispa ner vanilj- och florsockret. Låt smeten stelna lite i kylskåpet, så är det lättare att spritsa.

Stapla bullarna på varnadra och dekorera med topping, och färsk basilika och lavendel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar